Godt nytår!

Vi er nu i starten af 2018 og er der én ting, der kun bliver vigtigere og vigtigere, så er det hvor hurtigt din hjemmeside loader. Google hader langsomme hjemmesider, og det samme gør dine besøgende.

Men hvorfor er det så vigtigt? Hvad kan du gøre ved det? Og hvordan ved du egentligt, om din hjemmeside er hurtig eller langsom?

Alt dette og meget mere vil jeg forsøge at gøre dig klogere på i dette indlæg.

 

Hvad er pagespeed?

Inden vi kommer for godt i gang, så lad os lige få klargjort en gang for alle, hvad vi egentligt snakker om. Pagespeed. Også kendt som loadtid, load-hastighed, loadspeed og mange andre. Kært barn har mange navne.Altså hvor hurtigt din hjemmeside loader. Lige fra indlæsning af billeder, når du skifter fra en side til en anden eller går ind på din hjemmeside.

Derfor er din hjemmesides hastighed så vigtig

Der er mange gode grunde til at optimere din pagespeed på hjemmesiden. Den første, der måske springer i øjnene, er den helt oplagte forbedrede brugervenlighed. Vi mennesker er utålmodige af natur og har vænnet os til, at de fleste hjemmesider loader på under et par sekunder.

Hvis ikke det sker, vælger vi simpelthen en anden hjemmeside. Sker dette, kommer der selvsagt færre kunder i butikken – og de potentielle kunder, der lander på siden, får en dårligere købsoplevelse.

Netop derfor er hastighedsoptimering også et af de første punkter på checklisten, når der skal laves konverteringsoptimering. Konverteringsraten er altså væsentligt lavere på hjemmesider, der loader langsomt.

Søgemaskineoptimering

Kender du lidt til Googles algoritme ved du, at en dårlig brugeroplevelse resulterer i dårligere rankings. Ting såsom hvor længe brugeren er på din side, hvorvidt din bouncerate (om de springer væk fra din hjemmeside hurtigt) og om den er overall brugervenlig er noget, som Google lægger mere og mere vægt på.

Dertil er pagespeed et direkte ranking-parameter hos Google. Langsomme hjemmesider får dårligere rankings. Dette er en officiel udmelding, som Google kom med tilbage i marts 2017.

Optimering til Facebook

Et punkt, der kan overraske mange, når vi fortæller dem er, at Facebook også straffer langsomme hjemmesider. Tilbage i august 2017 meldte Facebook ud, at langsomme hjemmesider vil få en dårligere organisk rækkevidde.

Opdateringen blev rullet ud i løbet af 2017 og i skrivende stund lader det til at være rullet ud til alle brugere.

Er din hjemmeside langsom, så resulterer det altså i:

 • Dårligere brugeroplevelse
 • Dårligere konverteringsrate
 • Dårligere rankings → færre besøgende
 • Mindre organisk rækkevidde på Facebook → færre besøgende

Kort sagt er det en dyr forretning at have en langsom hjemmeside..

Tjek hvor hurtig din hjemmeside er

Ovenstående skal ikke forstås som en skræmmekampagne for dig, der har en langsom hjemmeside. Det er snarer et wake-up call om, at det ikke kan udskyddes længere. Er din hjemmeside langsom, skal det fikses som noget af det første i 2018.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hjemmeside er langsom, så er der nogle tools, du kan bruge.

 • Pingdom Speed Test
  Pingdom her et at de klart mest populære værktøjer til at tjekke hastigheden. Det skyldes, at man får en udførlig rapport om, hvad der skal forbedres og hvad der er langsomt på siden. Dertil kan du selv vælge, hvor du vil teste fra i verden.
  Befinder du og dine kunder sig i danmark, så test fra Stockholm, Sweden, da den server er tættest på Danmark.
 • GTMetrix.com
  GTMetrix minder meget om Pingdom. Her har du desværre dog ikke mulighed for at vælge, hvor du tester din hjemmeside fra. Derfor vil pagespeed typisk virke langsommere, end hos Pingdom (når du tester fra serveren i Stockholm).
 • Googles PageSpeed Insights
  Sidst men ikke mindst så har vi Googles eget tool til at måle pagespeed. Forcen her er, at man kan se på både mobil og computer, hvad der fungerer. Altså hvad scoreen er individuelt på de forskellige enheder. Det er en klar force. Min anbefaling vil være at teste de forskellige tools af og se, hvad der fungerer bedst for jeres side.

Brugen af ovenstående værktøjer

Nu kender du ovenstående værktøjer, men hvordan skal du egentlig bruge dem? Lad os tage udgangspunkt i at du har et WordPress site, så er det ALTID en god idé at køre dit website igennem en pagespeed test – én af dem bør være tilstrækkeligt til løbende brug – både før og efter du gør en af følgende ting:

 1. Installerer nyt plugin
 2. Ligger nye billeder op

Det skyldes at de to ting er de største syndere når det kommer til hastigheden på dit website. Da jeg her på growthor.dk skulle finde et plugin til at optimere CSS/JS filer, kørte jeg før installationen af hvert plugin en pagespeed test. Den kørte jeg også efter jeg havde sat pluginnet op, og kørt det, så jeg kunne se om det havde den ønskede effekt.

Pas på at du ikke tager for givet at et ‘optimerings plugin’ rent faktisk optimerer; i nogle tilfælde vil du opleve at det ikke har den ønskede effekt, og derfor er det altid en god idé at teste løbende.

Sådan får du en hurtigere hjemmeside

Nu er nu nået til essensen af dette indlæg. Sådan får du en hurtigere hjemmeside.

Det er forskelligt, hvad det kræver fra side til side. Det burde de ovenstående værktøjer kunne give dig svaret på. Men principperne er de samme for stort set alle hjemmesider.

Komprimer dine billeder og filer

Noget af det, der er nemmest at gøre, er at komprimere billeder og filer. Bruger du wordpresse, kan du bruge plugins såsom Smush.it eller online værktøjer såsom JPEGmini. Alternativt bare i dine egne billedprogrammer.

På dette site bruger vi selv ShortPixel, da man kan købe vildt mange credits, for relativt få penge.

Det er værd at bemærke at fordi flere af disse billede-komprimeringsplugins benytter nogle bestemte funktioner på din server, så kan de være begrænsede hos din hosting udbyder. Det er derfor en rigtigt god idé lige at tjekke med dem først, om de har nogle begrænsninger ifht. de plugins du kan vælge imellem.

Undgå unødvendige filer på din hjemmeside

Det er typisk for hjemmesider, der er baseret på temaer, at der er en række unødvendige filer, der ligger og fylder. Alle disse filer er med til at gøre hjemmesiden langsommere. Det samme gælder, hvis du har en række plugins installeret og aktiveret, som du alligevel ikke bruger.

Har du 20 forskellige CSS filer liggende, kan du med fordel lægge dem sammen til 1 CSS fil. Det samme gør sig gældende for Javascript.

Medmindre du er teknisk kyndig, vil jeg anbefale at du får en udvikler til at hjælpe dig med at samle disse filer, for det foregår ikke altid uden problemer. Selv benytter vi her på sitet “Autoptimize” da det var dét plugin jeg kunne finde, der rent faktisk gav flere point på pagespeed scoren hos Google.

Optimer din database

Når du laver ændringer på din hjemmeside, bliver der gemt nye versioner igen og igen. Det betyder, at du til sidst har en masse versioner liggende, der gør din hjememside langsommere.

Bruger du WordPress, kan du med et plugin såsom WP Optimize kan du optimere din database, komprimere filer og slette gamle kladder.

Arbejder du med andre systemer, kan du gøre dette manuelt, men pas på: Du risikerer at slette al data på dit site, så sørg for at du har backup og konsultér evt. med en udvikler før du kaster dig løs i databasen.

Brug cache på din hjemmeside

Cache er et af de klart lavest hængende frugter at plukke. Cache gør, at du viser din hjemmeside til tidligere besøgende lynhurtigt. I WordPress er et af de bedste plugins til dette WP Super Cache – eller alternativet W3 Total CacheDe kan begge installeres ved få klik i din WordPress-backend.

Brug lazyload på din hjemmeside

Lazyload er, hvor du først loader billeder, når brugeren skal se dem. Har du en masse produktbilleder eksempelvis, er der ingen grund til, at de loader i bunden af din hjemmeside, hvis din besøgende kun er i toppen.

Grunden til at dette kan være fordel er afledt af en tidligere populær opsætning der hed “Load Above the Fold first”. Dette er ikke en dårlig idé i dag, men er mindre anvendt fordi load-tider er blevet så hurtige, at der sjældent er meget at hente.
Lazyload er samme idé: Man loader ikke, før indholdet skal ses/bruges, men omfatter kun billeder. De er, som tidligere nævnt, den primære grund til en forøget load-hastighed.

Der findes WordPress plugins der kan hjælpe dig med at Lazyload billeder, eller du kan få en udvikler til at sætte det op for dig, da det kan gøres direkte i koden, uden et plugin.

Brug CDN – Content Delivery Network.

CDN er, når du har en server specifikt til at levere filer på din hjemmeside. Rent teknisk er det genialt, fordi det betyder at mens din server er ved at finde statisk materiale som alle teksterne samt ’stilen’ og designet på din hjemmeside frem, så har du gemt alle dine filer (især billeder) på en anden server, som gør at de bliver fundet frem meget hurtigere. At opsætte et CDN er en af de allerbedste ting du kan gøre for at forbedre din pagespeed
Dette er specielt smart, hvis du har en international målgruppe. Derved kan en person fra Spanien loade dit indhold fra en spansk server, fremfor at skulle loade fra en dansk server. Derved får de indholdet loadet hurtigere.

Når du har gjort ovenstående, så prøv lige at tage en hastighedstest igen og se, om din hjemmeside ikke er blevet væsentligt hurtigere nu. Skal du yderligere hjælp, kan du desuden altid tage fat i os hos Growthor.

Så giver vi gerne en gennemgang af, hvordan vi kan hjælpe dig med at gøre fin hjemmeside endnu hurtigere.